3 april 2025 –
In het Leeflab Almelo wordt gewerkt aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van opvolgende problematiek voor mensen in een kwetsbare positie. Tijdens de netwerkbijeenkomst Goed Bezig in Almelo maakten gezondheids- en welzijnsprofessionals kennis met de succesvolle werkwijze van het Leeflab. Bram Buiting van Erwelzijn: “De resultaten na één jaar zijn veelbelovend.”
Het Leeflab in Almelo bestaat uit een team van professionals en vrijwilligers die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van bewoners in de Almelose wijk De Riet. Het team draagt kennis over en ontwikkelt manieren om preventief te werken. Dit gebeurt in samenwerking met lokale hulpverlening, zorg én met de buurtbewoners zelf. De focus ligt op het versterken van zowel de individuele als de collectieve veerkracht en het bevorderen van de kwaliteit van leven voor de bewoners van de wijk De Riet. Het Leeflab richt zich op gezondheidsbevordering en het voorkomen van problemen die mensen kunnen krijgen na ingrijpende ervaringen, zoals werkloos worden, mantelzorger worden of een scheiding.
Gezamenlijke oplossingen
Samen met buurtbewoners wordt in het Leeflab in Almelo ingezet op het ontwerpen van gezamenlijk oplossingen voor sociale problemen en het versterken van veerkracht van bewoners. Dit wordt gedaan vanuit een nieuwe visie op preventief werken, waarin kwetsbaarheid van bewoners effectief en tijdig wordt gesignaleerd. Doel is om hiermee eventuele opvolgende problematiek bij bewoners te voorkomen. Bram Buiting, oprichter en bestuurder van Erwelzijn, vertelt: ‘’Wat het Leeflab onderscheidt, is de aanpak. Innovatie wordt niet gezocht binnen de beperkingen van de huidige systemen, maar juist daarbuiten, in een creatieve en experimentele ruimte en samen met partners en bewoners.’’