Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de Week van lezen en schrijven

11 september 2024 –

Tijdens de Week van lezen en schrijven, van 8 tot 15 september, vraagt de Stichting Lezen en Schrijven extra aandacht voor laaggeletterdheid. Samen met partners komt de stichting in actie voor de ongeveer 2,5 miljoen volwassen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Bij hogeschool Saxion vond op 9 en 10 september in Deventer en Enschede een inloop plaats rondom het thema laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid Escape Koffer

De inloop werd georganiseerd door HealthTech in Society, lectoraat Smart Health, de opleiding Verpleegkunde en studievereniging Hysteria. Docenten en studenten konden bijvoorbeeld de Laaggeletterdheid Escape Koffer spelen, informatie over laaggeletterdheid opdoen en meedoen aan een prijsvraag door mee te denken over manieren om het probleem aan te pakken.

Helen Meijrink, thema expert onderzoek Gezondheidsbevordering in de leefomgeving bij Saxion, vertelt: ‘’Met de Laaggeletterdheid Escape Koffer kunnen mensen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Hoe redden mensen zich die minder taal- en digitaal-vaardig zijn in deze maatschappij? Het is belangrijk dat er bij onze toekomstige zorgprofessionals bewustwording is rondom laaggeletterdheid en taalvaardigheid. Tijdens onze bijeenkomst konden geïnteresseerden daarom op een laagdrempelige manier deelnemen.

Bewustwording creëren

Ook Anne en Kyonne, derde- en vierdejaars studenten Verpleegkunde speelden de Escape Koffer. ‘’Ik wist niet dat er zoveel mensen laaggeletterd zijn, dat kon ik me bijna niet voorstellen’’, vertellen ze. ‘’Het is goed dat we op deze manier bewust worden van dit probleem.’’

Studenten Anne en Kyonne (v.l.n.r.) met de Laaggeletterdheid Escape Koffer

Helen Meijrink is blij dat de studenten die meedoen enthousiast reageren. ‘’Je ziet de frustratie die ontstaat als ze de Escape Koffer spelen. Hiermee kun je echt ervaren hoe het is om informatie niet goed te begrijpen. Dat is een goede les. En ook docenten reageren enthousiast; we zouden dit in het onderwijs kunnen toepassen, vertellen zij, en hier nog meer studenten bij kunnen betrekken.’’

Bijeenkomst Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Op donderdag 12 september vindt in Rotterdam een netwerkbijeenkomst plaats van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Ook HealthTech in Society, aangesloten bij de Alliantie, is aanwezig tijdens de bijeenkomst. Tijdens het plenaire programma en diverse workshops wordt kennis opgedaan om samen te werken aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden.

Meer weten over dit nieuwsbericht? Neem contact op!
088 019 8888 | 06 2308 2470 healthtechinsociety@saxion.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle nieuwsberichten

Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de...

11 september 2024 - Tijdens de Week van lezen en

Lees meer

Daniëlle Talen: “We willen kwetsbare...

10 september 2024 - Voor haar promotietraject doet Daniëlle Talen

Lees meer

Afstudeeronderzoeken studenten Hanze naar VirtueleThuiszorg...

28 augustus 2024 - Bij de Hanze vonden voor de

Lees meer

Kick-off ‘Train de change agent’

4 juli 2024 - De kick-off van Train de Change

Lees meer