Team

Binnen het programma werken verschillende partijen, onderzoekers en professionals samen. Lees hieronder meer over het team van HealthTech in Society.

Nicole Ketelaar - programmamanager HealthTech in Society

Dr. Nicole Ketelaar is sinds 2015 verbonden aan hogeschool Saxion. Nicole Ketelaar heeft een achtergrond in Algemene Sociale Wetenschappen en promoveerde in de medische wetenschap.

Binnen het lectoraat Smart Health van Saxion is ze werkzaam als hoofddocent en onderzoeker. Haar onderzoeksprojecten richten zich in het bijzonder op het monitoren van de transitie van het sociaal domein en op vraagstukken rondom interprofessionele samenwerking en inrichting van de sociale basis, waarbij organisatie van de toegang tot zorg een rol speelt.

Als programmamanager coördineert Nicole Ketelaar het SPRONG Programma HealthTech in Society. Daarnaast coördineert ze de leergemeenschap rondom het verplaatsen van zorg

Femke van Stratum - communicatieadviseur en tekstschrijver

Femke van Stratum werkt als communicatieadviseur en tekstschrijver voor het SPRONG Programma HealthTech in Society. Femke van Stratum heeft een achtergrond als communicatiewetenschapper en psycholoog.

Voor het SPRONG Programma HealthTech in Society coördineert en schrijft Femke Van Stratum als communicatieadviseur en tekstschrijver de communicatie en artikelen rondom het programma en de website.

 

 

 

 

 

.

Suzanne Rosink - programma-ondersteuner

Suzanne Rosink is sinds 2022 verbonden aan het lectoraat Smart Health van hogeschool Saxion. Als programma-ondersteuner werkt zij voor het SPRONG Programma HealthTech in Society.

Voor het SPRONG Programma HealthTech in Society is Suzanne Rosink verantwoordelijk voor de diverse ondersteuningswerkzaamheden.

 

 

 

 

 

 

.

Roosmarijn Vrielink - Trainee events en communicatie

Roosmarijn Vrielink is sinds 2024 verbonden aan het lectoraat Smart Health van hogeschool Saxion. Als trainee events en communicatie werkt zij voor het SPRONG Programma HealthTech in Society.

Roosmarijn Vrielink heeft als afgestudeerd sportkundige een achtergrond in gezondheid, vitaliteit en sportmanagement. Voor het SPRONG Programma HealthTech in Society is zij verantwoordelijk voor de verdere profilering van het programma op het gebied van events en communicatie.

 

 

 

 

 

 

.

 

Daniëlle Talen - PhD-onderzoeker Digitale Transformatie

Daniëlle Talen is sinds 2024 verbonden aan de Hanze. Als fysiotherapiewetenschapper is zij bezig met een promotieonderzoek waarin verschillende ziekenhuizen, vormen van technologie en kwetsbare patiëntengroepen bij elkaar komen. 

Vanuit het SPRONG Programma HealthTech in Society onderzoekt Daniëlle hoe de zorg voor kwetsbare patiënten die wachten op een operatie verder verbeterd kan worden. Juist voor deze patiënten is het belangrijk om prehabilitatie (een programma om patiënten fitter te maken voor een operatie) goed aan te bieden, maar in de praktijk is dit ingewikkeld. Het promotietraject richt zich daarom op het ontwikkelen van een gepersonaliseerd prehabilitatie-programma dat wetenschap, patiëntperspectief en zorgprofessionals samenbrengt, ondersteund door technologie.

 

 

 

 

.

Madelon van Oostrom – associate lector Digitale Geletterdheid en Inclusie

Dr. Madelon van Oostrom is als associate lector verantwoordelijk voor de onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie. De onderzoeksgroep richt zich op het verkleinen van de digitale kloof en het bijdragen aan een inclusieve digitale samenleving.

De onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie werkt discipline-overstijgend vanuit het Lectoraat Digitale Transformatie aan oplossingen voor de digitale kloof en digitale ongelijkheid, onder andere door co-creatie en participatief actieonderzoek. Dit wordt gedaan door middel van praktijkgericht onderzoek en het ontwerpen en experimenteren met oplossingen, in samenwerking met partners uit zowel de regio als uit Europa.

Sinds 2017 is Madelon verbonden aan de Hanze. Hier geeft zij, naast haar onderzoekswerkzaamheden, les bij de MSc Digitale Technologie en coördineert de leergang Leiderschap in Digitale Transformaties. Daarnaast is ze nauw betrokken bij het programma HealthTech in Society.

 

.

Aranka Dol - onderzoeker Digital Health

Aranka Dol is werkzaam bij het Centre of Expertise Ondernemen aan de Hanze. Als onderzoeker is zij aangesloten bij de leeropdracht Digital Health, vallend onder het lectoraat Digitale Transformatie.

Aranka is gepromoveerd op virtuele coaching van emotie-eters. Zij schamen zich voor hun gedrag en durven vaak geen hulp te zoeken. Virtuele coaching via apps kan een toegankelijke oplossing zijn. Gebruikers kunnen in hun eigen omgeving aan hun problemen werken. Het doel van de app is om bewustzijn over emotie-eten te vergroten en de eerste stappen naar zelfkennis en professionele zorg te zetten.

Binnen HealthTech in Society werkt Aranka aan het leren kennen van de complexe groep van mensen met een lage sociaaleconomische status. Het doel is om samen met hen te werken aan de ontwikkeling van gezondheidstechnologie die goed aansluit bij de wensen van de gebruiker.

 

.

 

Marèll Talsma - junior onderzoeker en docent Gezondheid & Technologie

Marèll Talsma is sinds 2021 verbonden aan hogeschool Saxion. Vanuit het lectoraat Smart Health is Marèll als junior-onderzoeker werkzaam voor het SPRONG Programma HealthTech in Society.

Binnen verschillende sectoren in de zorg doet ze onderzoek en verbetervoorstellen voor het implementeren van technologie. Naast onderzoeker is Marèll Talsma docent Gezondheid & Technologie bij Saxion. Haar werkzaamheden rondom het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en haar rol als docent zorgen voor korte lijnen tussen onderzoek en onderwijs.

 

 

 

.

Aline Mola - PhD-onderzoeker eHealth Innovation

Aline Mola is sinds 2024 verbonden aan de Hanze. Ze heeft een achtergrond in de biologie en psychologie, maar ook in ‘global health’ en ‘health data science’.

 

Daarnaast heeft Aline ervaring in het gezondheidszorgbeleid. Momenteel doet zij onderzoek naar gepersonaliseerde eHealth om het zelfmanagement van mensen met diabetes type 2 te verbeteren.

 

 

 

 

.

Arnout Ponsioen - senior onderzoeker digitale geletterdheid en inclusie

Drs. Arnout Ponsioen is sinds 2021 verbonden aan de Hanze. Als senior onderzoeker ‘Digitale geletterdheid en inclusie’ binnen het lectoraat Digitale Transformatie richt hij zich op de empowerment van inwoners met beginnende digitale vaardigheden.

Arnout is cultureel antropoloog en specialiseerde zich in de manier waarop inwoners het internet gebruiken om hun eigen belangen te behartigen en zo meer kansen kunnen creëren in het leven. Om daarin te slagen, spelen verschillende factoren een rol, zoals houding, toegang, vaardigheden en gebruik. De rol van maatschappelijke partners, zogenaamde ’toeleiders’, is daarbij cruciaal.

Vanuit de onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie richt Arnout zich op het versterken van het digitaal burgerschap met als doel dat meer mensen volwaardig kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Hij is programmanager van de Digital Literacy Coalition en daarnaast onderdeel van het team van de Digitale Academie Noord-Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de onderzoekspijler.

Sophie de Klerk - senior onderzoeker Health Informatics

Dr. Sohie de Klerk is sinds 2022 verbonden aan de Hanze. Als Senior Onderzoeker ‘Health Informatics’ binnen het lectoraat Digitale Transformatie richt zij zich op de standaardisatie, uitwisseling en analyse van data in de zorg.

Sophie is gepromoveerd in de bewegingswetenschappen en heeft eerder gewerkt als Data Scientist. Ze richt zich vanuit haar onderzoekslijn op de inzet van data om de zorg te verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op het creëren van de juiste voorwaarden voor de toepassing van data, zowel voor het gebruik in onderzoek als voor voor het ontwikkelen van AI applicaties. De kwaliteit van de uitkomsten van data-analyses en AI-toepassingen hangt immers direct af van de kwaliteit van de ingevoerde data: ‘Garbage in, garbage out’. Haar werk bevordert daarmee niet alleen de interoperabiliteit van zorgdata, maar ook de betrouwbaarheid en toegankelijkheid ervan. Dit is cruciaal voor verdere digitale innovaties in de gezondheidszorg.

 

 

 

.

Karin Dijkstra - lector Gezondheidsbevordering in de leefomgeving, hogeschool Saxion

Dr. Karin Dijkstra is sinds 2019 verbonden aan hogeschool Saxion. Binnen het lectoraat Smart Health werkt Karin Dijkstra aan vraagstukken op het gebied van gezondheidsbevordering in de leefomgeving en gepersonaliseerde zorg en technologie, met aandacht voor positieve gezondheid.

 

Karin Dijkstra is sinds haar promotie in 2009 actief als onderzoeker. Ze richt zich onder andere op vraagstukken waarin omgevingspsychologie en de zorgomgeving centraal staat. Dijkstra heeft gewerkt aan Plymouth University in Engeland en als universitair docent bij Klinische Psychologie aan de VU Amsterdam.

Binnen Saxion werkt Karin Dijkstra aan verschillende onderzoeksprojecten, onder andere aan projecten waarin gekeken wordt naar hoe technologie ingezet kan worden ter ondersteuning van het gezonder oud worden (healthy ageing) van ouderen met een migratieachtergrond.

Binnen het SPRONG Programma HealthTech in Society coördineert Karin Dijkstra de leergemeenschap rondom het voorkomen van zorg.

Hilbrand Oldenhuis - lector Digital Health (DH), Hanze Groningen

Dr. Hilbrand Oldenhuis is sinds 2007 verbonden aan de Hanze Groningen. Als lector Digital Health bij het lectoraat Digitale Transformatie opereert Hilbrand Oldenhuis sinds 2017 op het snijvlak van psychologie en technologie.

Alle projecten binnen zijn lectoraat richten zich op het verhogen van zelfmanagement wat betreft gezondheid en gezond gedrag met behulp van technologie. Hierbij staat de rol die technologie kan spelen bij het ondersteunen van gezonde keuzes en de manier waarop gezondheidsprofessionals dat in hun werk kunnen toepassen centraal.

Binnen het SPRONG Programma HealthTech in Society richt Hilbrand Oldenhuis zich op het daadwerkelijk bereiken en betrekken van de lage SES-groep bij de ontwikkeling en implementatie van gezondheidstechnologie. Dit vergt een optimale samenwerking tussen de menswetenschappen en de technische wetenschappen en betreft daarmee een thema waar zijn lectoraat de nodige ervaring en expertise in heeft opgedaan in de afgelopen jaren.

.