RMT-Heupfractuur: Remote Monitoring Thuis na een Heupfractuur in een transmuraal living lab

De ziekenhuizen ZGT en MST en hogeschool Saxion doen samen onderzoek naar Remote Monitoring Thuis na een heupfractuur in een transmuraal living lab. Doel is meer inzicht te krijgen in het herstel van oudere heupfractuur-patiënten in de thuissituatie. Dit doen we door de fysieke activiteit van deze ouderen continu te meten met een activiteiten sensor. Ook worden klinische gegevens, gegevens over het herstel en de (niet-)professionele hulp die de ouderen krijgen verzameld.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een groep patiënten continu te monitoren met de MOX. De MOX-sensor is een klein apparaatje dat op het been van de patiënt wordt geplakt en continu bewegingen registreert. De primaire vraagstelling van het onderzoek is in hoeverre er verschillende patronen te identificeren zijn van fysieke activiteit (gemeten met de MOX) tijdens het herstel van ouderen na een heupfractuur operatie in de thuisomgeving. Daarnaast is het doel om inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op het functionele herstel en de haalbaarheid van de MOX in de thuissituatie. Verwacht wordt dat de resultaten gaan helpen in het beter begeleiden van patiënten en het optimaliseren en personaliseren van de zorg.

Het gaat om een prospectieve observationele pilotstudie. Hierbij worden in totaal 30 patiënten geïncludeerd, allemaal ouder dan zeventig jaar en opgenomen met heupfractuur in ZGT of MST. Zij hebben een chirurgische behandeling ondergaan voor de heupfractuur en zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Thuis wordt fysieke activiteit gemonitord met de MOX waardoor klinische gegevens kunnen worden verzameld.

Meer informatie

Onderzoeker Dieuwke van Dartel (Reggeborgh Research Fellow, technisch geneeskundige) vertelt: ‘’Dit onderzoek is belangrijk omdat we in Nederland te maken hebben met een toename van het aantal ouderen en daarmee ook een toename van het aantal oudere patiënten met een gebroken heup. Ook zien we een afname in het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers. Het is daarom belangrijk om de zorg zo optimaal mogelijk te organiseren.” Bron: ZGT (https://www.zgt.nl/aandoening-en-behandeling/onze-specialismen/wetenschap/nieuws/wetenschapsvoucher-onderzoek-rmt-heupfractuur/)

Samenwerkingspartners

Het project is een samenwerking tussen ZGT, MST en hogeschool Saxion

Looptijd

December 2024 t/m december 2025

Financiering

ZGT wetenschapsvoucher

 

Bron afbeelding: ZGT

Gerelateerde projecten

Bekijk alle projecten

Professional Doctorate (PD) ‘Leefstijlinterventies: van individuele aanpak naar integraal samenwerken’.

De samenwerking en verbinding tussen het gezondheids- en sociale domein staat centraal in dit PD-traject.

Leeflab voor gezondheids-bevordering

Dankzij samenwerking tussen Erwelzijn, de provincie Overijssel, hogeschool Saxion en de gemeente Almelo is in

Train de change agent: S(t)imulatie van implementatie van digitale technologie in de ouderenzorg

Ouderen leven langer, vaak met meerdere chronische ziekten. De ouderenzorg staat onder druk, gezien de