25 juni 2024 –
Gezondheidsvaardigheden spelen een belangrijke rol in het zorgproces, zoals bij het begrijpen van de verpleegkundige of arts, kennis over ziekte en het gezondheidssysteem en het omgaan met medicatie en digitale middelen. Vier ziekenhuizen uit de regio Twente en Groningen zetten zich samen in om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te bereiken. ‘’Het is belangrijk om dit grote vraagstuk goed te positioneren en samen te agenderen.’’
Vertegenwoordigers van de ziekenhuizen kwamen op maandag 17 juni bij elkaar bij Saxion in Deventer. Hier werden kennis, ervaringen en ambities over het thema gezondheidsvaardigheden uitgewisseld. ‘’Zorgtechnologie wordt niet altijd goed afgestemd op mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of die lagere digitale vaardigheden hebben’’, vertellen Nicole Ketelaar en Karin Dijkstra, van HealthTech in Society. ‘’Het samenwerkingsprogramma wil hier samen met alle partners verbetering in aanbrengen. Hier valt veel winst te behalen. Met HealthTech in Society werken we samen aan het geschikt en toegankelijk maken van technologische innovaties voor mensen met een lagere sociaaleconomische status en aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van burgers in een kwetsbare positie. Doel is om gezondheidsverschillen te verkleinen. Het is nuttig om te weten wat de verschillende ziekenhuizen in de regio’s al doen rondom dit thema en hoe we elkaar verder kunnen brengen.”
Kennis uitwisselen
Één op de vijf Nederlanders is niet digitaal vaardig en 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Daarnaast heeft 36 procent van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. De cijfers vanuit Pharos liegen er niet om. De verschillende ziekenhuizen herkennen de problemen rondom lage gezondheidsvaardigheden in de praktijk en erkennen dat hier aandacht aan geschonken moet worden. Maar hoé ze dit precies moeten aanpakken, speelt nog een rol. Tijdens de bijeenkomst met Medisch Spectrum Twente (MST), het Martiniziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en het Deventer Ziekenhuis worden ervaringen en opgedane praktijkkennis uitgewisseld. De professionals gaan samen in gesprek over projecten en opgedane kennis binnen hun ziekenhuizen. Zo blijken verschillende ziekenhuizen al tolkdiensten of vertaalcomputers in te zetten en zijn websites in verschillende talen of met meer iconen en afbeeldingen beschikbaar gemaakt.